Często niebanalne pomysły przychodzą nam do głowy w najmniej oczywistych sytuacjach. Sprawdzone i zaskakujące dobre rady są na wagę złota. Chcielibyśmy podzielić się z Wami kilkoma interesującymi patentami, które ułatwiają życie każdej kobiecie.
Niezapowiedziany gość, nawet jeśli jest nim nasza przyjaciółka, może wywołać zamieszanie. Zwłaszcza wtedy, gdy zawartość lodówki pozostawia wiele do życzenia, a my zajmowałyśmy się niecierpiącymi zwłoki obowiązkami. Kiedy w grę wchodzi czas i pomysłowość, idealnym rozwiązaniem wydają się proste babeczki. Proponujemy Wam dwa warianty- na słodko lub wytrawnie. Jedyne czego potrzebujecie to korpusy babeczek wykonane z wafli, albo z kruchego ciasta. Wypełniamy je bitą śmietaną, budyniem, albo serkiem homo. Ozdabiamy rodzynkami, łyżeczką konfitur, albo posypujemy kakao. W drugiej opcji możemy wykorzystać zmielony twarożek, w który powkładamy kawałki kabanosa, albo wędzonego łososia, lub po prostu ścięty szczypiorek. Proste, szybkie, a jakie smaczne. Takim poczęstunkiem możemy przywitać nawet lubiącą niespodziewane wizyty teściową.
Lubicie bigos z dodatkiem czerwonego wina? Albo sosy, których aromat podkreśla szkarłatne Porto? Tylko co zrobić z resztkami tego trunku w butelce? Ciekawym pomysłem okazują się lodowe kawałki. Wystarczy przelać wino do silikonowych foremek (mogą mieć tradycyjny kształt kostek lub bardziej wyszukane- serca, kulki, gwiazdki itp.) i zamrozić. Odtąd nie będziecie musiały otwierać butelki ulubionego alkoholu tylko po to, by doprawić daną potrawę.
Chcielibyście własnoręcznie przygotować skuteczny kosmetyk? Zamiast delikatnego kremu albo oczyszczającego toniku proponuję, abyście przyrządziły oryginalną pastę do zębów. Zawczasu przygotujcie sobie składniki, by nic nie mogło zaskoczyć Was podczas zamieniania łazienki w domowe laboratorium.
Do wykonania pasty potrzebujemy:
- ¼ szklanki wody utlenionej
- odrobinę soli
- ½ szklanki sody oczyszczonej
- 2 kropelki olejku miętowego
- 2-3 sztuki ulubionego słodziku
W średniej wielkości misce dokładnie mieszamy sodę, sól oraz wodę utlenioną. Do smaku dodajemy słodzik. Aby pasta miała odświeżający aromat należy dolać odrobinę olejku miętowego. Łączymy poszczególne komponenty mikstury. W ten sposób nawet z awaryjnej sytuacji, gdy zaskoczy nas brak tego niezbędnego higienicznego środka, możemy wybrnąć z uśmiechem na ustach.
Żadna rozsądna pani domu nie pozwala sobie na marnotrawienie jedzenia. Co zrobić z resztkami, które pozostały po obfitym obiedzie? Wątróbki wieprzowe możemy wykorzystać do sporządzenia smacznych szaszłyków. Wystarczy je nadziać na długie wykałaczki i uzupełnić danie cząstkami cebuli, kawałkami papryki oraz oliwkami.
Kupiłyście pomarańcze, które okazały się w smaku niejadalne? Zanim wykorzystacie jedynie ich skórkę, którą z powodzeniem możecie zamienić na kandyzowany dodatek, proponuję sporządzić wyśmienitą kawę z pomarańczową nutą.
Do jej przyrządzenia przydadzą się:
- 2 i ½ szklanki mleka
- 8 łyżek cukru
- 2 szklanki espresso
- 6 łyżeczek kakao
- 8 łyżek bitej śmietany
- Odrobina cynamonu
- 2 pomarańcze
W garnku zagotujmy dokładnie wymieszane mleko, cukier, kakao. Pamiętajmy, by nie dopuścić do wrzenia. Pomarańcze przed obranie sparzmy wrzątkiem. Odrobinę skórki pozostawmy do dekoracji. Owoce pokrójmy w plasterki, które wraz wodą zagotujmy. Na bazie takiego pomarańczowego aromatu przygotujmy kawę. Do wysokich szklanek wlejmy pomarańczowy napój. Dodajmy do niego mleko ugotowane z wcześniej wymienionymi składnikami i całość wymieszajmy. Każdą z porcji ozdóbmy kleksem śmietany oprószonym cynamonem i kawałkami skórki pomarańczowej.
Jeżeli nie wiecie, co zrobić z niewykorzystanym warzywnym bulionem, warto sporządzić z niego szybką i sprawdzoną potrawę, która nie tylko będzie smakować, ale zapewni uczucie sytości przez dłuższy czas. Czteroosobowa rodzina na pewno doceni jajka sadzone na cebulowym chili.
- 9 jajek
- 40dag cebuli
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki miodu
- 2 papryczki chili
- 3 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oleju
- szklanka bulionu warzywnego
- przyprawy
- masło do smażenia
Pokrojoną w piórka cebulę zeszklijmy na rozgrzanym na patelni oleju. Pod koniec oprószmy ją odrobiną soli. Przełóżmy do rondla, do którego dolejmy ocet winny, miód, bulion oraz keczup. Następnie wrzućmy przyprawy oraz pokrojoną papryczkę. Duśmy pod przykryciem nieco ponad kwadrans, dokładnie mieszając. Gotowy podkład chili przełóżmy na talerze. Na maśle usmażmy jajka sadzone. Gorące układajmy na sporządzonym wcześniej papryczkowym spodzie.
Chcielibyście przygotować romantyczną kolację z aromatycznymi świecami w rolach głównych? Nie zapominajcie o odpowiedniej oprawie. Stół będzie wyglądał naprawdę czarująco, jeśli ozdobicie go pachnącymi świecznikami. Wystarczy, że wykorzystacie do tego grube szklanki lub niewielkie słoiki. Każdy z nich nabierze specyficznego charakteru. Do przygotowania pierwszej propozycji potrzebujemy kilkunastu lasek cynamonu. Oplećmy nimi szklankę, a następnie ciasno zwiążmy ozdobną wstążką. W innym wariancie możemy wykorzystać suszone plasterki cytryny, grejpfruta bądź pomarańczy, które w identyczny sposób mocujemy do słoika lub szklanki.