Barszcz biały z pulpetami z białej kiełbasy
Artykuł zewnętrzny
Czas : 45 minut
Składniki :
- 2 białe kiełbasy- surowe
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- ½ pietruszki
- 1/8 selera
- 1 torebka barszczu białego Knorra
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- 3 łyżki kaszki manny błyskawicznej
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew w pól plasterki. Seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Włożyć wszystko do garnka , zalać 1 litrem wody i gotować 20 minut. Z kiełbasek zdjąć skórkę i, mięso wymieszać z kaszką manną i majerankiem. Uformować 25-30 kuleczek. Wrzucać na wrzący wywar. Gotować znów 20 minut. Barszcz biały rozrobić z ½ szklanki zimnej wody w wlać do zupy. Gotować na małym gazie 10 minut. Wlać śmietankę. Podawać posypany natkę pietruszki .
nadesłane: Babciagramolka