Chleb z suszonymi pomidorami i serem mozzarella
Składniki:
150 g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
kulka sera mozarella
garść liści bazylii
200 g mąki (ja daję pełnoziarnistą do wypieku chleba)
opakowanie proszku do pieczenia
sól, pieprz
przyprawa do chleba włoskiego KAMIS
100 ml oliwy z oliwek (tej z suszonych pomidorów)
100 ml mleka
3 jajka
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni (z termoobiegiem wystarczy 180). Suszone pomidory odsącz na sitku, osusz papierowym ręcznikiem a następnie grubo posiekaj.
2. Mozarellę odsącz z zalewy i pokrój w kostkę, bazylię w cienkie paski.
3. Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy wsyp do dużej miski
i wymieszaj. W środku zrób wgłębienie, wlej w nie oliwę oraz mleko i wyrób wszystkie składniki na gładką masę.
4. Do ciasta wbijaj kolejno jajka, a potem dodaj do niego odsączone pomidory, mozarellę oraz bazylię.
5. Prostokątną foremkę (długości 25 cm) wysmaruj masłem i oprósz mąką. Nałóż ciasto i spodem foremki stuknij o blat, aby usunąć z masy zbędne powietrze.
6. Chleb piecz w piekarniku ok. 40 minut. Aby sprawdzić, czy jest już gotowy, nakłuj go pośrodku drewnianym patyczkiem. O dopieczeniu chleba świadczy sucha końcówka patyczka.
Chleb nieziemsko pachnie pomidorami a smakuje najlepiej z jakimś delikatnym dodatkiem typu biały serek, żeby nie zabić wszystkich smaków w nim drzemiących. Polecam też solo – nic więcej do szczęścia nie potrzeba:)
S M A C Z N E G O !!!