Chleb z grubą chrupiącą skórką

18 kwietnia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

file1334751347

składniki:
3 szklanki mąki ( orkiszowa 1100, pół na pół z chlebową i razową pszenna)
1 łyżeczka soli
5 g świeżych drożdży
1 i 1/3 szklanki chłodnej wody

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w zimnej wodzie i mieszamy z pozostałymi składnikami ( mieszamy krótko do połączenia się składników lecz nie wyrabiamy)
Ciasto wykładamy na ścierkę suto obsypaną mąką. Można umieścić ścierkę z ciastem w druszlaku i przykryć. Odstawić na całą noc do wyrośnięcia około 12 – 18 h
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik razem z naczyniem żaroodpornym lub garnkiem żeliwnym do 250 stopni.
Po nagrzaniu wyciągamy garnek z piekarnika i energicznym lecz w miarę delikatnym ruchem wykładamy chleb bezpośrednio ze ścierki do garnka. Szybko przykrywamy przykrywką ( również nagrzaną) i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez pierwsze 15 – 30 minut z przykrywką a następne 30 minut bez przykrywki tak aby chlebek się z góry zarumienił.

Smacznego !

Rada: Można użyć do chleba 200 g sera Gorgonzola lub pomidorów suszonych w oliwie, wtedy zwiększamy drożdże do 15 g.

Chleb nie należy wyrabiać, przez noc sam się dokładnie połączy z wszystkimi składnikami.

Chleb się zawsze udaje :) Ma grubą i chrupiącą skórkę :)