Roladki rybne z parowaru na zielonym pikantnym sosie
4 mrożone filety rybne (ja użyłam mintaja)
1 średni pomidor
4 plastry ogórka konserwowego
1 kawałek białe części pora (długością odpowiadający szerokości ryby)
2 nóżki pieczarek
20 kaparów
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki przyprawy do ryb
¼ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki soli
Sos:
100 ml wody
3 łyżki śmietany 18%
10 kaparów
1 łyżka czarnego kawioru
1 łyżeczka pasty Wasabi
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki zielonego mielonego pieprzu
Rybę rozmrażamy, następnie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki. Pora dzielimy na 4 części, nóżki pieczarek na połówki. Na brzeg każdego fileta kładziemy po ćwiartce pomidora (posypanej czarnym mielonym pieprzem oraz solą), połówce nóżki pieczarki i kawałku pora. Zwijamy roladki i spinamy je wykałaczkami. Na każdej roladce układamy po 5 kaparów. Wstawiamy rybę do parowaru na 20 minut (od momentu zagotowania wody).
Składniki sosu mieszamy ze sobą w garnku i doprowadzamy do wrzenia na minimalnym ogniu często mieszając. Na talerze wylewamy porcje sosu, na nim układamy roladki, na każdej kładziemy po plastrze ogórka.
Smacznego!