ORZECHY

10 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    ciasto:
    4 szklanki mąki
    1 margaryna
    1 jajko
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 szklanka gęstej śmietany
    1/2 łyżeczki sody
    sól do smaku
    masa do orzechów:
    paczka mleka w proszku (2 szklanki)
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 margaryna
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki mleka
    1/2 opakowania kakao
    orzechy

      Ciasto:

      Za wszystkich składników zagnieść ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Narobić kulek wielkości orzecha laskowego. Formę do orzechów  posmarować tłuszczem. Następnie do rozgrzanej formy kłaść kulki. W czasie pieczenia przekręcać formę na obie strony.

      Masa:

      Cukier i mleko zagotować, wrzucić do tego margarynę, aby się rozpuściła, dosypać mleko w proszku  ciągle mieszając – dodać kakao, cukier waniliowy i posiekane orzechy.

      Nadziewać skorupki i składać, odstawić w chłodne miejsce.

      file1263133464