„Uprawiamy warzywa” – recenzja

19 marca 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Uprawiamy warzywa
Carol Klein

Uprawa warzyw we własnym domowym ogródku lub na działce może przynosić ogrom satysfakcji, nie wspominając już o braku wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń chemicznych, co w dzisiejszej dobie chemizacji rolnictwa ma znaczenie ogromne i priorytetowe. Co równie istotne posiadając własny warzywnik możemy cieszyć się dorodnymi i świeżymi warzywami, niemal przez cały rok. Potrzebna jest jednak chociażby odrobina wiedzy, aby nasze ogórki nadawały się do kiszenia, a pomidory nabrały ładnego czerwonego koloru, zaś cebulka nie zdążyła zakwitnąć przed zebraniem.
Wydawnictwo Zysk i S-ka proponuje nam fantastyczny poradnik, zatytułowany „Uprawiamy warzywa” autorstwa Carol Klein. Znajdziemy tutaj szereg wskazówek i rad, jak wyczarować w swoim ogrodzie zagony soczystej sałaty i dorodnej marchewki, jak pozbywać się niechcianych gości i jak cieszyć się smakiem dobrych, ekologicznych warzyw każdego dnia sezonu.
Książka podzielona została na dwa obszerne rozdziały. W pierwszym mamy okazję poznać zalety domowej uprawy warzyw, metody planowania upraw, tworzenia podniesionych rabat, czy upraw w pojemnikach. W dalszej kolejności poznajemy metody oceny gleby i jej ulepszania, sposoby produkcji kompostu, tworzenia rozsad, wysiewania nasion i rotacji upraw, a także metod przedłużania sezonu, jak tworzenie szklarni czy ogrzewanie gleby. Znajdziemy tutaj również zagadnienia związane z pokonywaniem przeszkód i rozwiązywaniem najczęstszych problemów w przydomowych warzywnikach, takich jak: szkodniki, chwasty czy popularne choroby roślin. Bardzo ciekawym i pomocnym tematem, zwłaszcza dla początkujących ogrodników, jest planowanie upraw, gdzie zestawiono wszystkie niezbędne informacje w podziale na pory roku, dając tym samym szereg cennych wskazówek i podpowiedzi idealnych do zastosowania w każdym warzywniku.
W rozdziale drugim znajdziemy natomiast wszelkie potrzebne informacje dotyczące poszczególnych roślin, ich wymagań, metod uprawy (w tym rodzaju gleby, stanowiska, zabiegów uprawowych i przechowywania), najbardziej polecanych gatunków i odmian oraz ich właściwości kulinarnych oraz zdrowotnych. Obok popularnych i znanych wszystkim roślin jak np. cebula, por, kapustowate, fasola, szparagi, cukinia, sałata, buraki, dynie, ziemniaki i in., znalazło się też miejsce na charakterystykę roślin mniej znanych, a bardzo cennych w zdrowej diecie lub zadziwiająco dekoracyjnych, chociażby: jarmuż, karczochy, topinambur, okra czy fenkuł. Moją uwagę przykuły najbardziej zioła, gdyż sama zajmuję się ich uprawą i od lat cieszę się z udanych zbiorów, niezwykle zainteresowały mnie również odmiany kwiatów jadalnych, które zawsze były przeze mnie traktowane jako element dekoracyjny, a nie część menu.
Książka jest naprawdę znakomitym podręcznikiem o bardzo bogatej zawartości merytorycznej. Napisana jest w sposób przejrzysty i zrozumiały dla początkujących ogrodników, a równocześnie może być znakomitym i cennym źródłem ciekawostek i alternatyw dla zawodowców i pasjonatów. Bogata szata graficzna, liczne bardzo piękne i kolorowe fotografie uzupełniają tekst, a tym samym są dodatkowymi wskazówkami czy podpowiedziami. Możemy bowiem w jednym miejscu zobaczyć metody pikowania czy odmiany danego gatunku warzyw, a tym samym rozszerzyć i pogłębić swoją wiedzę lub czerpać zeń inspiracje. Specjalnie wyróżnione pola podkreślają istotność pewnych informacji, a zestawienia tabelaryczne dają przejrzysty obraz każdego omawianego tak zagadnienia. Piękne wydanie sprzyja rozwijaniu nowych zainteresowań i zdobywaniu lub poszerzaniu wiedzy ogrodniczej.
Sezon warzywny właśnie się rozpoczyna, można więc z zapałem zabrać się za planowanie naszych domowych upraw. Jeśli nie czujemy się na siłach budowania szklarni czy uprawy roślin wrażliwych, możemy zacząć od tych mniej wymagających. Nic nie smakuje tak bardzo jak ser z własną chrupiącą rzodkiewką, sos z odrobiną aromatycznej bazylii czy ziemniaki z zielonym, świeżym i pachnącym koperkiem. Wystarczy chcieć i zaopatrzyć się w wiedzę – podręcznik Carol Klein, jest tutaj idealnym rozwiązaniem. Może być źródłem pomysłów i inspiracji, a także kompetentną encyklopedią, z którą nasze domowe warzywniki zapełnią się pięknymi i zdrowymi roślinami jadalnymi.
Polecam serdecznie wszystkim miłośnikom i pasjonatom przydomowych ogrodów, a także osobom, które chciałyby stworzyć swój pierwszy, wymarzony warzywnik.
Marta D.
Od Wydawnictwa
Ziściło się nasze marzenie o własnych, samodzielnie uprawianych warzywach. Oto praktyczny, inspirujący i kompetentny poradnik Carol Klein i Royal Horticultural Society.
Carol Klein przez całe życie pasjonuje się ogrodnictwem. Od dwudziestu pięciu lat prowadzi Glebe Cottage Plants, doskonale prosperującą szkółkę ogrodniczą w Devon. Przez wiele lat brała udział w najważniejszych wystawach kwiatów w Zjednoczonym Królestwie i zdobyła sześć złotych medali na Chelsea Flower Show. Jej cykliczne artykuły oraz programy radiowe i telewizyjne uczyniły ją jednym z najbardziej liczących się ekspertów ogrodniczych w Wielkiej Brytanii. Zawsze chętnie inspirująca innych stała się znaną postacią telewizyjnych programów ogrodniczych, dołączając w 2005 roku do zespołu Gardeners’ World. Jej entuzjazm do uprawy warzyw jest zaraźliwy. W książce „Uprawiamy warzywa” ponownie odkrywa radość uzyskiwania naturalnej żywności dla swojej rodziny i przyjemność dzielenia się własnym doświadczeniem zarówno z początkującymi, jak i starymi wyjadaczami. Przez ponad dwieście lat Royal Horticultural Society, największe angielskie stowarzyszenie ogrodników, promowało najlepsze wzorce ogrodnicze, inspirując poprzez wystawy, ogrody i propagowanie wiedzy. Finansowane głównie ze składek swoich członków RHS doradza i informuje wszystkich, niezależnie od ich poziomu wiedzy. Pod względem smaku i wartości odżywczej nic nie przebije smaku świeżo wykopanej marchwi i chrupiących liści sałaty. W książce „Uprawiamy warzywa” eksperci Royal Horticultural Society wyjaśniają, co należy wiedzieć, aby mieć czterdzieści różnych gatunków warzyw w ogrodzie i w kuchni. Z właściwą sobie energią i entuzjazmem Carol Klein udziela płynących z doświadczenia rad, jak uprawiać zielone przysmaki oraz mniej znane warzywa, takie jak rokietta, czosnek czy fenkuł włoski. Jej przyjazne dla środowiska i nieskomplikowane podejście do uprawy warzyw jest gwarancją sukcesu. Zarówno początkujących, jak i doświadczonych ogrodników zainspiruje wiedza RHS, czyniąca ten poradnik niezastąpionym na półce każdego miłośnika warzywnego ogrodu.
Książkę poleca Wydawnictwo Zysk i S-ka, do nabycia tutaj:
http://www.zysk.com.pl/pl/Zapowiedzi/UPRAWIAMY_WARZYWA_-_Carol_Klein
Serdecznie dziękujemy Wydawnictwu Zysk i S-ka za udostępnienie egzemplarza do recenzji –

Redakcja