Stek z dipem czosnkowym

26 lutego 2012, dodał: Marylek19
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 porcje:

500g plastrów karkówki lub szynki,po 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

keczupu,

musztardy i oleju,

łyżka miodu,

sól,

pieprz,

gałka musztardowa,

po dwie łyżki cynamonu i bazylii,

przyprawa do karkówki Appetita DIP,

4 łyżki jogurtu naturalnego,

sól,

po łyżce posiekanego majeranku i szczypiorku,

łyżka majonezu,

2 ząbki czosnku,

sok z cytryny,

biały pieprz,

1/2 świeżego ogórka.

Przyrządzanie:

Mięso umyć i osuszyć.Połączyć koncentrat pomidorowy z keczupem,musztardą,olejem i miodem. Dodać po szczypcie przypraw i całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną marynatą posmarować mięso z jednej i drugiej strony, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godz.Steki grillować na mocno rozgrzanym ruszcie ok.20 min. Ogórka umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić. Odstawić na 10 min,a następnie odlać powstały sok. Jogurt wymieszać z majonezem. Do kremu dodać osączonego ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany majeranek i szczypiorek. Wszystko starannie wymieszać. Dip doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Upieczone steki doskonale smakują z sosem czosnkowym i pieczonymi młodymi ziemniaczkami.