Śledź pod ,, pierzynką ” cebulowo-jabłkową

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Śledź pod ,, pierzynką " cebulowo-jabłkową

Ukochane danie śledziowe mojej Mamy . Upomina się o nie z częstotliwością raz na tydzień . W zasadzie gdyby nie moje kategoryczne protesty jadały byśmy takiego śledzia co piątek .A już na śledzika musi być obowiązkowo.

Czas : 30 minut

Składniki :4 małe ziemniaki
1 duży płat śledzia Matias ( z beczki lub w oliwie )
1 cebula
1 duże jabłko
4 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
Ziemniaki ugotować w mundurkach . W trakcie ich gotowania pokroić bardzo drobno cebulę i ugnieść ją by zmiękła. Jabłko obrać i utrzeć na grubej tarce jarzynowej . Cebulę , jabłko, śmietanę zmieszać razem . Doprawić pieprzem , cukrem , sokiem z cytryny i szczyptą soli . Śledzia ( wymoczonego uprzednio o ile była taka potrzeba i oczyszczonego z ości ) ułożyć na połowię porcji cebuli z jabłkiem w sosie . Przykryć resztą sosu . Ugotowane ziemniaki obrać .Podawać gorące ułożone przy śledziu w sosie .

 

nadesłane: Babciagramolka