Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej MNIAM!
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1.żeberka-1,5 kg
2.miód-150 mnl
3.musztarda-60 mnl
4.oliwa-120 mnl
5.sól morska (może być zwykła)-5 gr
6.zmielony pieprz-1 łyżeczka
7.ziele angielskie-4 sztuki
8.lisć laurowy-3 listki
Sposób przygotowania:
1.Zagotuj wodę z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liścia laurowego. Gotuj żeberka przez ok. 1h, aż będą miękkie. Następnie odsącz, osusz i pokrój w mniejsze kawałki, po 2,3 kostki
2.W misce wymieszaj oliwę, mielony pieprz, miód oraz musztardę. Tak powstałą marynatą natrzyj jeszcze ciepłe żeberka. Odstaw na parę godzin (wedle uznania-ja lubię zostawić je na całą noc w lodówce aby przeszły smakiem).
3.Zamarynowane żeberka smaż na grillu aż nabiorą złotego koloru z obu stron.