Zupa zacierkowa z warzywami
Zupa zacierkowa z warzywami
Ulubiona zupka moich dzieci z okresu dzieciństwa .Często gotowała ją moja Babcia .Smaczna, tania , prosta, postna .
Czas : 1 godzina
Składniki :
2 marchewki
½ pietruszki
kawałek selera
1/3 białej części pora
2 cebule
kawałek białej kapusty ( taki jak z włoszczyzny )
6-8 pieczarek
4 średniej wielkości ziemniaki
Vegeta ( lub inna przyprawa do zup- ja użyłam 2 kostki bulionu warzywnego Knorra )
2 liście laurowe
4 zielna angielskie
pieprz mielony
papryka mielona
½ szklanki słodkiej śmietanki
¾ szklanki mąki + 50 mll wody + szczypta soli ( zacierka )
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
3 łyżki oleju słonecznikowego
1,5 litra wody
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Pieczarki pokroić w plasterki .W grubym rondlu rozgrzać olej i smażyć na rumiano pieczarki . Dodać pokrojone w piórka cebule i por , utarte na grubej tarce marchew , pietruszkę i seler , kapustę pokrojoną w cienkie plasterki .Smażyć 10 minut na małym gazie cały czas mieszając .W ostatnim momencie dodać masło. Zalać wodą i gotować 30 minut .Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki , kostki bulionowe lub trochę przyprawy do zup – gotować jeszcze 30 minut . Z mąki , z wodą i szczyptą soli zrobić zacierkę . Na wrząca zupę wrzucać kawałki ciasta ( grubą zacierkę ) .Gotować jeszcze 30 minut na małym gazie. Doprawić pieprzem , papryką , przyprawą do zup .Wlać śmietankę .
Podawać posypaną natką pietruszki .
nadesłane: Babciagramolka