Sos curry po indyjsku – oryginalny przepis

31 stycznia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

5 łyżek oleju

2 łyżki nasion gorczycy

kozieradka – 1 łyżka

– papryczki chili 2 szt.

– liście curry lub dwie łyżki curry

– imbiru kłącze 1 sztuka

– 6 pomidorów lub dwie puszki pomidorów

– mleko kokosowe puszka

– 3 cebule

– chili w proszuki łyżeczka

– kurkuma łyżeczka

Na patelni rozgrzać olej, dodać nasiona gorczycy, kozieradkę, chwilkę smażyć, dodać chili bez pestek, cebulę, przyprawy, imbir obrany i starty na tarce, pomidory posiekane lub z puszki, na końcu puszkę mleka kokosowego,  całość mieszając gotować około 10 minut. Podawać z mięsem, ryżem lub rybą.