DNA MOCZANOWA (inaczej skaza moczanowa lub podagra). Jest to rodzaj zapalenia stawów, którego przyczyną jest nadmierne stężenie kwasu moczowego (tzw. hiperurykemia) we krwi, spowodowane jest to zaburzeniami w przemianie materii.
Wzrost stężenia kwasu moczowego we krwi może nastąpić wskutek:
1. zmian w przemianie materii (POSTAĆ METABOLICZNA)
2. niedostatecznegom wydalania kwasu moczowego (POSTAĆ NERKOWA)
Co to jest kwas moczowy? To końcowy produkt przemiany puryn, który jest wydalany przez nerki. Jego wysokie stężenie może jednak prowadzić do odkładania się kryształków moczanowych w chrząstkach stawowych, co powoduje ich obrzęk.
prawidłowe stężenie tego kwasu jest inna dla kobiet i dla mężczyzn:
Stężenie kwasu moczowego we krwi:
norma dla kobiet 150 – 340 mikro mola / l;
norma dla mężczyzn 200 – 420 mikro mola / l
Kobiety dopiero po menopauzie osiągają podobny poziom kwasu moczowego co mężczyźni. Dzieje się tak za sprawą estrogenów, które działają ochronnie. Z tego też powodu aż 95 % chorych to mężczyźni.
CZYNNIKI RYZYKA DNY MOCZANOWEJ wiążą się głównie ze złą dietą:
uwarunkowania genetyczne
nadciśnienie
hiperlipidemia
nadwaga / otyłość
nadużywanie alkoholu
inne błędy żywieniowe
Zalecenia dietetyczne
1. należy pić dużo wody mineralnej niegazowanej (picie 6-8 szklanek wody dziennie powoduje nie tylko wzrost wydalania kwasu moczowego z moczem, ale również zapobiega tworzeniu się kamieni w nerkach)
2. nie przejadać się – ograniczyć ilość spożywanych kalorii i tłuszczu – szczególnie w przypadku nadwagi lub otyłości
3. spożywać 4 – 5 niewielkich objętościowo posiłków dziennie
4. ostatni posiłek na 4 godziny przed snem
5. w przypadku nadciśnienia – ogranicz do minimum ilość soli
Produkty dozwolone
mleko i przetwory mleczne (chude mleko, chude jogurty, kefiry, sery)
warzywa i owoce (z wyjątkiem zabronionych)
produkty zbożowe
ziemniaki
mięso w ograniczonej ilości (ok. 50 g / dobę), gotowane w dużej ilości wody
(optymalnie byłoby przejść na dietę wegetariańską)
Produkty zabronione
podroby, dziczyzna, baranina
suche strączkowe (groch, soczewica, fasola)
śledzie, szproty, pstrąg, okoń, makrela, sardynki
konserwy mięsne i rybne
skorupiaki
wyciągi z mięsa, kości
czekolada, kawa naturalna, herbata
grzyby, szpinak, rabarbar
alkohol
cukier
Przykładowy jadłospis
I śniadanie
pieczywo razowe
biały ser + szczypiorek + rzodkiewka
kawa zbożowa bez cukru
II śniadanie
budyń z owocami
chleb chrupki
woda mineralna z cytryną
obiad
zupa jarzynowa na wywarze bezmięsnym
pierś z kurczaka
risotto warzywne
kompot jabłkowo – aroniowy
podwieczorek
banan, jogurt naturalny
kolacja
muesli z mlekiem 2%
tosty z pieczywa pełnoziarnistego z serem żółtym i z papryką
sok pomidorowy
przed snem
melisa
Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl
Zobacz również:
- Skaza moczanowa – dyskusja na forum
- Skaza moczanowa: jak leczyć?
- Dna (skaza) moczanowa a powikłania zdrowotne
- Kamica nerkowa, szczawianowa