Orzechowe muffinki z żurawiną

17 stycznia 2012, dodał: krokodyl
Artykuł zewnętrzny

-składniki

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki maślanki
  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • 2  jajka
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Orzechy pokruszyć i wymieszać z żurawiną. Mąkę,cukier,proszek do pieczenia też wymieszać. Osobno wymieszać roztrzepane  jajka,olej i maślankę. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać i dodać bakalie. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami i każdą napełnić do 2/3 wysokości. Piec ok. 25 minut w temp.170 stopni.