Racuchy z brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi
Składniki :
5 połówek brzoskwiń z syropu + 2 do dekoracji
2 jajka
1 szklanka śmietany
szczypta soli
3 łyżki cukru + cukier do posypania
1 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego ( lub cukier waniliowy )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag wiórek kokosowych
olej do smażenia
bita śmietana
Żółtka zmieszać ze śmietaną, proszkiem do pieczenia, aromatem waniliowym, mąką , szczyptą soli , wiórkami kokosowymi. Dodać ubitą z cukrem pianę z białek . Wymieszać. Włożyć odsączone i pokrojone w paseczki brzoskwinie .Delikatnie zamieszać. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Podawać posypane cukrem, wiórkami kokosowymi ( mogą być barwione ) i udekorowane pozostałymi brzoskwiniami.
Osobno podać bitą śmietanę.
Ja dodaję aromat waniliowy (nie olejek), ale jak ktoś nie ma to można dać cukier waniliowy.