Pani Walewska
CIASTO: 2i1/2 szkl. mąki, 20 dag margaryny, szkl. pudru, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części.
DODATKOWO: 4 białka, słoik powideł śliwkowych (330ml), 20 dag orzechów włoskich.
Oba ciasta wyłożyć na dwie identyczne natłuszczone blaszki o wym. 25x36cm. Posmarować je powidłami, wyłożyć pianę ubitą z białek oraz posiekane orzechy (ale nie za drobno). Upiec 2 ciasta. Każde piec 15 min w 180st.
KREM: kost. margaryny, duży budyń waniliowy, 1/2 l mleka, cukier waniliowy, szkl. cukru pudru.
Na mleku z cukrem waniliowym ugotować budyń. Margarynę utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone ciasta. Polać polewą, można udekorować orzechami.
Mnie ono zawsze poprawia humor):)