Jajka faszerowane wg Babci Basi
Swego czasu było to w naszym rodzinnym gronie dyżurne danie na pierwszy posiłek na spływie kajakowym . Wszyscy przyzwyczaili się do tego , że Babcia Basia robi faszerowane jajka , a reszta w tym czasie organizuje biwak . Stąd nazwa .
Czas :30 minut
Składniki :
2 łyżki usiekanego koperku
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól
pieprz mielony
bułka tarta
masło
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Przekroić na połówki razem ze skorupkami. Wyjąć jajko ( ostrożnie by połówki skorupek pozostały całe ). Jajka rozdrobnić rozgniatając widelcem na miazgę. Dodać koperek i śmietanę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć farsz do skorupek. Kłaść farszem na bułce tartej tak by się panierował. Smażyć na maśle na rumiano (kładąc panierowaną stroną na rozgrzany tłuszcz ). Podawać gorące , lub na zimno. Smaczne są i takie i takie .