Kobieta w okresie ciąży potrzebuje około 1,5 litra na dobę. Wynika to z faktu, że woda jest niezbędnym składnikiem tkanek i narządów zarówno ciała kobiety, jak i rozwijającego się płodu. Jedynie w ostatnim trymestrze ciąży zaleca się niewielkie ograniczenie napojów w diecie, do około 1 litra na dobę. Nadmiar wody w ostatnim trymestrze może niekorzystnie wpływać na przebieg porodu.
Zarówno w ciąży, jak i później w okresie laktacji nie powinno się przyjmować mocnej herbaty i mocnej kawy oraz napojów alkoholowych.
Po jakie płyny zatem sięgać? Woda mineralna jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem, ponad to herbaty owocowe lub dozwolone napoje ziołowe. Warto włączyć również do menu soki owocowo-warzywne, najlepiej świeżo wyciskane i nie więcej niż 2 szklanki dziennie.
Woda mineralna powinna pojawiać się w naszym menu przez cały dzień – najlepiej zaczynać i kończyć dzień szklanką wody. Z powodzeniem można wrzucić do niej plasterek cytryny, pomarańczy lub listek mięty. Pamiętaj, aby była to woda wysokiej jakości. Wybieraj raczej średniozmineralizowane, jeśli cierpisz na wzdęcia unikaj wód gazowanych. Woda zminimalizuje objawy nudności oraz zlikwiduje męczące zaparcia.
Herbaty owocowe to świetny zamiennik soków w chłodne dni. Pamiętaj, aby wybierać naturalne susze owocowe, bez sztucznych barwników, aromatów czy dodatku cukru.
Soki warzywne traktuj jako pożywną i zdrową przekąskę, wybierz sok pomidorowy, grejpfrutowo-pomarańczowy albo marchwiowy, spróbuj soku selerowego lub buraczanego. Najlepiej jeśli będziesz przyrządzała je samodzielnie, tuż przed spożyciem. Kupując sok w sklepie, zawsze sprawdź zawartość cukru, jeśli się pojawia na etykiecie – zrezygnuj z zakupu. Unikaj także nektarów i napojów.
Do napojów, na które należy zwrócić szczególną uwagę należą zioła, pamiętajmy, że nie są one obojętne zarówno dla organizmu matki jak i płodu. Do ziół, przypraw zakazanych należą: szałwia, jemioła, piołun, krwawnik, jałowiec, bylica zwyczajna, przestęp, wrotycz, muszkatołowiec, aloes, mięta polna, żeń-szeń, rozmaryn, cząber, dziurawiec, tymianek, chmiel, przylaszczka, liście malin czy hibiskus.
Jeśli w meiszance przypraw bądź herbatach ziołowych zobaczysz którąś z tych nazw – lepiej zrezygnuj z ich spożywania w czasie ciąży.
Z powodzeniem można pić natomiast rumianek, melisę, pokrzywę czy napoje z imbiru.
Na szczególną uwagę zasługują fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry, czy maślanki. Dostarczają wapnia potrzebnego do budowy kości i zębów oraz prawidłowej pracy układu nerwowego i serca. Mają także udowodniony naukowo zbawienny wpływ na perystaltykę jelit. Ich codzienne spożywanie przyczynia się zatem do usprawnienia pracy przewodu pokarmowego zapobiegając zarówno zaparciom jak i biegunkom.
Justyna Marszałkowska-Jakubik www.e-prolinea.pl
Zobacz również:
- 10 wskazówek, jak przygotować się do ciąży
- Koniec z rozstępami po ciąży!
- Z jakich zabiegów SPA można korzystać w czasie ciąży?
- W ciąży ogranicz spożywanie soli!