Domowy kisiel z działkowych winogron
Kwaskowate , malutkie działkowe winogrona doskonale nadają się na kisiel.
Czas : 10 minut
Składniki :
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka obranych z szypułek umytych winogron działkowych ( małych , ciemnych )
- cukier do smaku zależnie od kwaśności winogron ( ja dałam 4 czubate łyżki )
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego
- kilka kropli czerwonego lub oranżowego barwnika spożywczego
Winogrona zasypać cukrem i zalać wodą ( pół szklanki zostawić do rozrobienia mąki ziemniaczanej ). Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut . Dodać po kilka kropli barwników by osiągnąć kolor zbliżony do koloru ciemnych winogron. Rozrobić w pozostawionej wodzie mąkę ziemniaczaną i wlać do garnka. Mieszając zagotować i doprowadzić do zgęstnienia kisielu.
Przelać do salaterek. Podawać na ciepło lub zimno kulkami winogron.
A teraz o barwnikach. Użyłam bo winogrona ( tak jak i inne owoce w kisielu ) dają doskonały wywar smakowo- niestety jego kolor jest po prostu sinawy i nie ciekawie wygląda .Dla tego kisiele i budynie domowe podbarwiam barwnikami spożywczymi.