Ananasowe kotleciki z gotowanego kurczaka
Gotowany kurczak wyjęty z wywaru na zupę to standard. Coś z nim trzeba zrobić.Wrzucania do zupy nie lubię. Pozostaje włożenie w sos, usmażenie panierowanego , przeznaczenie na farsz, krokiety, pasty czy galaretki. Tym razem coś innego. Aromatyczne połączenie ananasa i kurczaka.
Czas :
30 minut
Składniki :
- ugotowane i obrane mięso z 1/4 kurczaka
- 5 dag ostrego sera żółtego ( dałam Chedar )
- 1 jajko
- 14 małych plastrów ananasa z syropu ( jeśli w puszce jest mniej to wielkość kotletów dostosować do ilości połowy plastrów -2 )
- 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 5- 6 łyżek bułki tartej
- 4 łyżeczki Sosu chili z ananasem Tao-Tao
- olej słonecznikowy do smażenia
- papryka mielona słodka
- 1/3 szklanki syropu od ananasów
Mięso zmielić lub rozdrobnić w Rozdrabniaczu lub Malakserze . Pokroić 2 plastry z ananasa .Utrzeć na tarce jarzynowej ser ( na grubych oczkach ) . Usiekać pietruszkę .Wymieszać mięso , jajko , ser , natkę pietruszki , Sosu chili z ananasem i bułką tartą . Uformować 4-6 kotlecików .
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety na złoto z obu stron ( ostrożnie bo ser i ananas powodują , że szybko się rumienią ).
Zdjąć z patelni.
Pozostałe plastry ananasa ( 2 x tyle ile jest kotletów ) posypać słodką papryką i włożyć na rozgrzany tłuszcz . Obsmażyć z obu stron . Dołożyć kotlety . Podlać syropem z ananasów i dusić na małym gazie 5 minut.
Układać na plastrze ananasa kotlet – przykrywać drugim plastrem ananasa . Dekorować natką pietruszki , pokrojonym w kostkę plasterkiem ananasa , pokrojoną w kosteczkę czerwoną papryką lub kawałkiem wypestkowanej i pokrojonej w drobną kostkę ,, piętki ” od pomidora .
Do tego podałam ryż gotowany na drobiowym bulionie ( obsmażany wcześniej na maśle ).