Ciasto z Karaibów z rumem i czekoladą
Smaruję masłem formę z kominem (lub 6 małych foremek).
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st.
12 dag masła ucieram z 12 dag brązowego cukru.
Ucierając, wbijam 2 jajka, a następnie łączę z rozgniecionymi widelcem 2 bananami, 2 łyżkami wiórek kokosowych i 2 łyżkami kwaśnej śmietany. Dodaję 12 dag mąki, 3 łyżki kakao i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Mieszam. Ciasto rozsmarowuję w w formie.
Piekę 50 minut.
W tym czasie przygotowuję syrop: 12 dag cukru zalewam 4 łyżkami wody, podgrzewam, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotowuję i na ostrym ogniu, nie mieszając, gotuję 2 minuty. Zdejmuję z ognia, dodaję 2 łyżki ciemnego rumu i 5 dag ciemnej czekolady. Mieszam, aż powstanie jednolita masa. Nasączam nią spód i boki ciasta. Do zagłębienia ciasta wkładam bukiet z plasterków egzotycznych owoców.