Kotlety wieprzowe mielone-Gyros

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Odmiana kotletów mielonych . Smaczne. Proste. Szybkie.

Czas : 30 minut

Składniki :20 dag chudej wieprzowiny ( łopatka, od szynki, karkówka )
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka przyprawy Gros ( ja użyłam Prymat )
1 łyżeczka sosu sojowego
2 cebule
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
mąka

Mięso zmielić ( najlepiej na grubym sitku ). Do masy mięsnej wsypać przyprawę Gyros, dodać jajko i bułkę tartą . Dobrze wyrobić . Uformować 4 małe kotlety i obtoczyć je w mące . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z masłem i smażyć kotlety po 3 minuty z każdej strony. Zmniejszyć gaz i dosmażyć pod przykryciem ( można skropić wodą by szybciej się dodusiły ). Na osobnej patelence usmażyć na złoto usiekaną w piórka cebulę . Kotlety podawać obłożone usmażoną cebulą .
Jeśli ktoś woli duże kotlety może oczywiście zamiast 4 małych zrobić 2 duże i smażyć je odpowiednio dłużej ( jak zwykłe mielone

nadesłane: Babciagramolka