Omlet ze szparagami zielonymi i żółtym serem

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Szybkie – bardzo smaczne danie na sezon szparagowy.

Czas : 30 minut

Składniki :

1 pęczek zielonych szparagów
6 jajek
Sól
2 łyżki masła
4 łyżki utartego żółtego sera ( ja użyłam ,,Królewski „)

Szparagi umyć , oczyścić ( zielonych nie trzeba obierać ) , przyciąć końcówki. Ułożyć w garnku , zalać lekko osoloną wodą i gotować 15 minut od zagotowania ( najlepiej było by gotować na stojąco tak by łebki sterczały nad poziomem wody w specjalnym garnku do szparagów – ale ponieważ takowego nie osiadam to układam płasko w szerokim ).Ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową i pokroić na 3 części .
Jajka ( po 3 sztuki ) ubić ze szczyptą soli na puszystą masę . Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła .Wylać masę jajeczną i smażyć podginając brzegi .Kiedy omlet będzie prawie usmażony posypać go połową sera i wyłożyć na nim połowę szparagów. Chwilę smażyć .Przełożyć na drugą stronę z pomocą dużego talerza i dosmażyć .
Tak samo usmażyć drugi omlet .
Podawać w całości lub przekrojony na trójkąty ( 4) jak fritatę .

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Podłoga w łazience
Jeśli chcemy mieć łazienkę utrzymaną w stylu naturalnym, wybieramy podłogę drewnianą. Deski podłogowe...
Wywoływanie zdjęć
Ja wywołuje zdjęcia w Rossmannie , a później lądują w albumie albo...
Masaż ultradźwiękowy
Masażer ultradźwiękowy może być skutecznym narzędziem w walce z różnymi problemami skórnymi, takimi...
Wąskie biodra a styl ubierania się…
Zamaskowanie wąskich bioder za pomocą spodni wcale nie jest trudne! Wystarczy wybrać szerokie jeansy...