Paszteciki z kapustą i grzybami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
– 400 g mąki,
– 3 dag drożdży’
– 0,5 szklanki mleka,
– 1 jajko,
– 0,5 kostki margaryny,
– 1 łyżka cukru,
– szczypta soli i gałki muszkatołowej,
– kapusta z grzybami.
Z mleka, drożdży, soli, gałki muszkatołowej, jajka, mąki, cukru i roztopionego tłuszczu wyrobić ciasto. Pozostawić je w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, pokroić na kwadraty (10×10 cm), nałożyć farsz i zawinąć. Zawinięte paszteciki pozostawić na parę minut, aby ponownie trochę wyrosły. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, za pomocą pędzelka. Piec do momentu, aż nabiorą złotego koloru.
Smacznego :)