Naleśniki z kapustą i grzybami

3 grudnia 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pp
  • 1 szklanka mleka 0%
  • ½ szklanki mineralnej gazowanej wody (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 białko

Farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 10 suszonych prawdziwków
  • 10 średnich pieczarek
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Do panierowania

  • 1 białko
  • 3 łyżki mleka 0%
  • oliwa z oliwek do smażenia

file1259841501

Z mleka, mąki, soli, białka i oliwy przygotowujemy rzadkie  ciasto (w razie potrzeby dolewamy wody). Smażymy cienkie naleśniki (na teflonowej patelni).

Kapustę gotujemy z suszonymi grzybami do miękkości (kapusty). Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy ją. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażymy wszystko przez 5 minut. Kapustę odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia. Cebulę, pieczarki, kapustę i grzyby mielimy maszynką z sitem o średnich oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.

Białko rozkłócimy z mlekiem. Zwijamy krokiety, panierujemy w białku i obsmażamy na minimalnej ilości oliwy z oliwek.

Smacznego!