Tradycyjna szarlotka z pianką
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 3 szkl mąki;
- kostka masła lub margaryny;
- 4 płaskie łyżki cukru;
- 5 żółtek;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 cukier waniliowy;
Nadzienie:
- 6 dużych winnych jabłek;
- 5 białek;
- 3/4 szkl cukru;
- kisiel o dowolnym smaku;
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Dodatki: cukier puder do posypania
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wykleić natłuszczoną blachę. Jabłka obierać, zetrzeć, wyłożyć na ciasto.
Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, kisiel w proszku i wiórki. Pianę wyłożyć na jabłka.
Schłodzoną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na wierzch ciasta. Piec 45min w temp. 180˚C., aż się zrumieni. Posypać pudrem i udekorować polewą.