Tradycyjna szarlotka z pianką

31 października 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 3 szkl mąki;
  • kostka masła lub margaryny;
  • 4 płaskie łyżki cukru;
  • 5 żółtek;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 cukier waniliowy;

Nadzienie:

  • 6 dużych winnych jabłek;
  • 5 białek;
  • 3/4  szkl cukru;
  • kisiel o dowolnym smaku;
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Dodatki: cukier puder do posypania

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wykleić natłuszczoną blachę. Jabłka obierać, zetrzeć, wyłożyć na ciasto.

Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, kisiel w proszku i wiórki. Pianę wyłożyć na jabłka.

Schłodzoną część ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na wierzch ciasta. Piec 45min w temp. 180˚C., aż się zrumieni. Posypać pudrem i udekorować polewą.