Ciasto bakaliowe z czekoladą i delikatnym kremem

30 października 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • cukier waniliowy,
  • łyżka kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić, dodać żółtka i po łyżce cukru. Dodać cukier waniliowy i mąkę zmieszaną z proszkiem. Na koniec dodać kakao, delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę o wym. 25×36 cm. Piec 35 min w temp. 180st. Przestudzić.

Masa:

  • 4 żółtka,
  • 15 dag cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 l mleka,
  • 350g masła,
  • 10 dag orzechów włoskich,
  • 10 dag rodzynek,
  • 10 dag gorzkiej czekolady,
  • 5 dag płatków migdałowych.

Żółtka utrzeć z cukrem, ucierając powoli dodawać mąkę. Mleko zagotować, na gotujące wlać masę jajeczną, miesząjac gotować chwilkę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dodać posiekaną czekoladę, posiekane orzechy, rodzynki i migdały. Wymieszać. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.

Dodatkowo: jajko, 12,5 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao.

Margarynę stopić. Jajko utrzeć z cukrem, ucierając, powoli dodawać kakao. Ubijając, wlewać gorącą margarynę. Dokładnie utrzeć. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Schłodzić.

Prawdziwe bogactwo smaku dla wielbicieli bakalii i czekolady…

file1319996842



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...