Ciasto bakaliowe z czekoladą i delikatnym kremem
składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 6 łyżek cukru,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- cukier waniliowy,
- łyżka kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić, dodać żółtka i po łyżce cukru. Dodać cukier waniliowy i mąkę zmieszaną z proszkiem. Na koniec dodać kakao, delikatnie wymieszać. Przełożyć na blaszkę o wym. 25×36 cm. Piec 35 min w temp. 180st. Przestudzić.
Masa:
- 4 żółtka,
- 15 dag cukru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 l mleka,
- 350g masła,
- 10 dag orzechów włoskich,
- 10 dag rodzynek,
- 10 dag gorzkiej czekolady,
- 5 dag płatków migdałowych.
Żółtka utrzeć z cukrem, ucierając powoli dodawać mąkę. Mleko zagotować, na gotujące wlać masę jajeczną, miesząjac gotować chwilkę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dodać posiekaną czekoladę, posiekane orzechy, rodzynki i migdały. Wymieszać. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.
Dodatkowo: jajko, 12,5 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao.
Margarynę stopić. Jajko utrzeć z cukrem, ucierając, powoli dodawać kakao. Ubijając, wlewać gorącą margarynę. Dokładnie utrzeć. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Schłodzić.
Prawdziwe bogactwo smaku dla wielbicieli bakalii i czekolady…