Jagody goji dla zdrowia

28 października 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Owoce Goji nazywane „owocami długowieczności”, należą do tej samej rodziny co np. ziemniaki, pomidory czy papryka. Są bardzo delikatne, o zróżnicowanej barwie – od jasnoróżowej do głęboko purpurowej. Uznane są w tradycyjnej medycynie tybetańskiej i chińskiej od ponad 2 tysięcy lat. Stosowane jako środek tonizujący, lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, przy schorzeniach wątroby, nerek, do oczyszczania krwi, wzmacniania oczu, mięśni i kości. Goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. Obecnie poleca się tę roślinę jako  środek o wielokierunkowym oddziaływaniu, wymieniając m.in.: pomoc w schorzeniach wątroby, wzmacnianie i regulację pracy układu trawiennego, poprawę ostrości widzenia, wspomaganie funkcjonowania układu odpornościowego, poprawianie potencji, wzmacnianie organizmu, korzystne oddziaływanie na ogólną kondycję fizyczną organizmu, opóźnianie procesów starzenia.
Dietetycy są zdania, że Goji to jeden z bardziej wartościowych owoców.

Do najważniejszych jego składników należą:

• Aminokwasy, a przede wszystkim izoleucyna i tryptofan.
• Specyficzne polisacharydy wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego.
• Nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za produkcję hormonów, właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego.
• Witaminy: witamina C znajdująca się w owocach w ilości większej niż w pomarańczach;
witamina E, rzadko spotykana w innych owocach; witaminy z grupy B, przede wszystkim: B1, B2, B6.

Sok z owoców goji do kupienia w sklepie Gojishop TUTAJ

• Karotenoidy: beta-karoten w ilości większej niż w marchwi; zeaksantyna stanowiąca prawie 80%
karotenoidów zawartych w Goji – wzmacnia wzrok i odpowiedzialna jest za ochronę plamki żółtej siatkówki, stosowana z powodzeniem w zaćmie. Jest także skuteczna w procesach odtruwania wątroby,
nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi; luteina; likopen.
• Betaina niezbędna do produkcji w wątrobie choliny – czynnika, który łagodzi nerwicę, poprawia pamięć,
wspomaga przyrost mięśni, chroni od otłuszczenia wątroby, obniża poziom homocysteiny, będącej główną
przyczyną chorób serca, chroni DNA.
• Fizalina związek stosowany w chorobach o podłożu nowotworowym (białaczkach).

Składniki mineralne: Żelazo, składnik hemoglobiny, biorący udział w transporcie tlenu w organizmie oraz mioglobiny występującej w mięśniach i przenoszącej tlen w komórce. Podaje się, że owoce Goji zawierają żelaza więcej niż popularny stek wołowy. Wapń, wchodzi w skład kości, jest aktywatorem enzymów. Bierze udział w krzepnięciu krwi, skurczach mięśni szkieletowych i serca. Cynk bierze udział między innymi w procesie mineralizacji kości oraz regeneracji tkanek, kieruje kurczliwością mięśni. Jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Selen – zabezpiecza komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Odgrywa niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu męskiego układu rozrodczego i odpowiada za ruchliwość plemników. U kobiet w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca.

Owoce goji w czekoladzie do kupienia w sklepie Gojishop TUTAJ

• Flawonoidy o znanych powszechnie właściwościach przeciwutleniających.
• Fitosterole: beta-sitosterol – czynnik przeciwzapalny i obniżający poziom cholesterolu. Pomaga również zwalczać impotencję i leczyć powiększenie prostaty. Bardzo korzystny dla regulacji pracy serca i ciśnienia krwi, łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy. Solavetivon – silny czynnik przeciwgrzybiczy i przeciwbakteryjny.”

Suszone owoce goji do kupienia w sklepie Gojishop TUTAJ