Penne z orzechowo-słonecznikowym pesto

27 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Od chwili kiedy pierwszy raz spróbowałam Pesto uznaje go za najgenialniejszy sos do makaronu. Doskonały na letnie upały. Zdecydowanie wole czerwone Pesto od zielonego.

Czas : 30 minut

Składniki :

1/4 szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki orzechów włoskich
¼ szklanki łuskanych ziaren solonych słonecznika
½ szklanki suszonych pomidorów w oleju
szczypta soli
pieprz mielony
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki pasty pomidorowej ( najlepiej włoski przecier pomidorowy – jest słodszy od naszych )
25 dag makaronu Penne

Utrzeć na miazgę orzechy, słonecznik, suszone pomidory pastę pomidorową dodając w trakcie ucierania oliwę (ręcznie w moździerzu lub blenderem). Kiedy masa uzyska odpowiednią gładkość doprawić solą, cukrem i pieprzem.Ugotować makaron al dente. Odcedzić. Po chwili dodać Pesto. Dokładnie wymieszać tak by makaron był dokładnie oblepiony sosem. Podawać bezpośrednio po zrobieniu.