Kurczak w czekoladzie po meksykańsku
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kurczak
4 kajzerki
2 cebule
2 jajka
3 łyżki masła
30 dag mielonego mięsa
pół szklanki białego wina
opakowanie kakao
tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki śmietany
sól, pieprz, chili
Przyrządzenie:
Kurczaka (około 1,8 kg) opłukać, osuszyć i natrzeć solą w środku i na wierzchu. Namoczyć kajzerki, cebulę obrać, posiekać i obsmażyć na maśle.
Wymieszać mielone mięso, jajka, odciśnięte kajzerki oraz cebulę. Farsz doprawić solą, pieprzem oraz chili.
Nadziać kurczaka, zaszyć otwór. Przełożyć do brytfanny i piec, polewając w trakcie pieczenia sosem.
Wyjąć upieczonego kurczaka, do sosu z pieczenia dodać wino, czekoladę, kakao, śmietanę i chili. Sos zagotować i polać nim kurczaka.
rada: podawać z ryżem