Mus z białą czekolada i malinami

17 października 2011, dodał: dariadaruha
Artykuł zewnętrzny

Składniki, 5 porcji:

maliny
likier kokosowy Malibu (opcjonalnie)
kakao

Mus z białą czekoladą:

100 g białej czekolady
1 duże jajko
3 łyżki cukru
1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremowej 30% – bardzo zimnej

Przygotowanie:

  • Do pucharków lub kieliszków włożyć po kilka malin, polać likierem (opcjonalnie). Czekoladę roztopić. Ubić białko na rzadką pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż piana będzie idealnie sztywna i błyszcząca.
  • Roztopioną czekoladę (trochę przestudzoną) wymieszać z 3 łyżkami śmietanki kremowej, a następnie energicznie wymieszać z żółtkiem.
  • Dodać połowę ubitego białka i delikatnie wymieszać, następnie połączyć z resztą białka.
  • Resztę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z czekoladową masą. Wyłożyć na maliny i wstawić do lodówki na 5 godzin lub najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem posypać grubą warstwą kakao i udekorować malinami.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz