Czekoladowa zupa z orzeszkami
Składniki
100 g gorzkiej czekolady
500 ml mleko
500 ml śmietanki
100 g cukru
4 żółtka
50 g kakao
3 łyżki likieru (advocat)
Do przybrania:
125 ml śmietanki kremówki
150 g orzechów
Opis i przyrządzanie
Czekoladę położyć na patelni, wstawić do nagrzanego piekarnika na 4 do 5 minut.
Miękką czekoladę utrzeć na gładką masę z 2 łyżkami mleka. W 100 ml ciepłego mleka rozpuścić kakao.
Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać roztartą czekoladę i kakao. Dobrze rozbić, by nie było grudek, zagotować. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, wymieszać.
Żółtka ubić, powoli wlewać do gorącej zupy. Przez cały czas ubijać trzepaczką, aby nie doszło do ścięcia żółtek. Pod koniec wlać likier. Wymieszać, ostudzić, wstawić do lodówki.
Orzechy grubo posiekać. Ubić kremówkę. Zupę przybrać orzechami i bitą śmietaną.