Dietetyczna z kaszą jaglaną
Artykuł zewnętrzny
Kiedy mamy kłopoty z żołądkiem albo jesteśmy osłabieni po chorobie taka lekkostrawna, jarzynowa zupa może nam pomóc…
SKŁADNIKI:
- 6 czubatych łyżek kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek korzenia selera
- kawałek pora
- listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól
OPIS PRZYGOTOWANIA:
Kaszę opłukać na sicie, zalać w garnku trzema szklankami wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i masło, gotować 10min. Warzywa oczyścić, oskrobać; korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej, pora drobno posiekać – wrzucić do zupy, gotować kolejne 10 min., doprawić odrobiną soli. To bardzo lekka, ale pożywna zupa, doskonała dla małych dzieci, ludzi starszych, rekonwalescentów…