Dietetyczna z kaszą jaglaną

30 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Kiedy mamy kłopoty z żołądkiem albo jesteśmy osłabieni po chorobie taka lekkostrawna, jarzynowa zupa może nam pomóc…

SKŁADNIKI:

  • 6 czubatych łyżek kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora
  • listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Kaszę opłukać na sicie, zalać w garnku trzema szklankami wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i masło, gotować 10min. Warzywa oczyścić, oskrobać; korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej, pora drobno posiekać – wrzucić do zupy, gotować kolejne 10 min., doprawić odrobiną soli. To bardzo lekka, ale pożywna zupa, doskonała dla małych dzieci, ludzi starszych, rekonwalescentów…

file1259573621