Winogrona w karmelowej posypce
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
50 dag.winogron
5 łyżek cukru
5 dag obranych migdałów
15 dag. ciemnych winogron
3 łyżki mięty
laska wanilii Kamis
2 łyżeczki rumu
szklanka kremówki
Przygotowanie:
4 łyżki cukru skarmelizować w 5 łyżkach wody, a następnie dodać obrane migdały, wymieszać i powstałą masę rozsmarować na pergaminie. Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie winogrona przekroić na połówki i ułożyć je na dnie 4 salaterek. Posypać posiekanymi listkami mięty.Następnie śmietankę ubić z dodatkiem wanilii, po czym dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać i doprawić do smaku rumem lub nalewką i przełożyć na winogrona. Zastygniętą masę z migdałami połamać na małe kawałki i posypać nimi bitą śmietanę.