Winogrona w karmelowej posypce

28 września 2011, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

50 dag.winogron

5 łyżek cukru

5 dag obranych migdałów

15 dag. ciemnych winogron

3 łyżki mięty

laska wanilii Kamis

2 łyżeczki rumu

szklanka kremówki

Przygotowanie:

4 łyżki cukru skarmelizować w 5 łyżkach wody, a następnie dodać obrane migdały, wymieszać i powstałą masę rozsmarować na pergaminie. Odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie winogrona przekroić na połówki i ułożyć je na dnie 4 salaterek. Posypać posiekanymi listkami mięty.Następnie śmietankę ubić z dodatkiem wanilii, po czym dodać 1 łyżkę cukru, wymieszać i doprawić do smaku rumem lub nalewką i przełożyć na winogrona. Zastygniętą masę z migdałami połamać na małe kawałki i posypać nimi bitą śmietanę.