Marynowane kabaczki w oleju

29 września 2011, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 kg.kabaczków

1/2 szklanki oleju

5 ząbków czosnku

1/2 pęczka natki pietruszki

1/2 pęczka koperku

łyżka soli

3 łyżki octu

Przygotowanie:

Kabaczki umyć dokładnie w zimnej wodzie, obciąć końce, pokroić w plastry o grubości około 2,5 cm. W rondlu rozgrzać olej i smażyć plastry do momentu aż staną się złote. Natkę pietruszki i koper  pokroić na 2 cm kawałki. Czosnek obrać i zgnieść w prasce. Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. Na dno każdego wlać olej, dodać zieleninę, czosnek, sól i ocet. W każdym ze słojów ciasno ułożyć usmażone kawałki kabaczka, ewentualnie dodać oleju tak aby przykrywał on zawartość słoja, dokładnie zakręcić słój. Pasteryzować przez około 15 minut.




Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz