Postne gołąbki

24 września 2011, dodał: plumka6
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
  • 8 ziemniaków
  • kilka dużych liści kapusty włoskiej
  • 60 dag pieczarek
  • 3 cebule
  • Vegeta
  • Chili
  • 2 kostki rosołowe
  • kilka łyżek masła
  • pieprz
  • papryka czerwona
  • por

Ziemniaki obieramy, 6 gotujemy i przepuszczamy rzez praskę ,a 3 ścieramy surowe i odciskamy z nich wodę..Mieszamy razem.
Pieczarki i cebulę kroimy drobno ,a następnie smażymy na maśle- dodajemy do ziemniaków. Przyprawiamy.
Liście kapusty parzymy gorącą wodą- zawijamy w nie farsz, formując gołąbki.
Układamy je ciasno w brytfance lub dużym garnku, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy ok.25- 30 min.
Na patelni rozgrzewamy masło- wrzucamy na nie pokrojoną paprykę i por- przyprawiamy Vegetą i chili- wkładamy również gołąbki i podsmażamy je.

Podajemy gołąbki polane masełkiem i posypane smażonymi warzywami.

file1316896590