Marchewkowy piernik z miodem
Artykuł zewnętrzny
Ciasto to robiła już moja prababcia, przepis ten ma już ponad 40 lat! Nieco tylko zmieniony, gdyż czasy się zmieniają, ale smak ciagle ten sam! – rewelacja!
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 kg mąki
- 10 dag margaryny
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu Kamis
PRZYGOTOWANIE:
Miękką margarynę ucieramy na puszystą masę z cukrem, miodem oraz żółtkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem – połowę dodajemy do margaryny i dalej miksujemy. Marchewkę obieramy, ucieramy na drobnych oczkach, bardzo dokładnie odciskamy i dodajemy razem z resztą mąki do ciasta i dalej mieszamy. Na sam koniec dodajemy ubite na sztywno białka jajek. Gotowa masę wykładamy na posmarowaną blaszkę i pieczemy przez 1 godzinę w temp 180*.