Pasztet z grzybów leśnych
Artykuł zewnętrzny
- 1 kg świeżych grzybów leśnych
- 1 duża cebula
- 200 g świeżej słoniny
- 1/2 czerstwej bułki paryskiej
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany
- bułka tarta
- pieprz
- sól
- ziele angielskie lub gałka muszkatołowa
- tłuszcz do formy
- Cebule obrać i pokroić drobno, posiekać. Słoninę pokroić z małą kostkę . Grzyby starannie oczyścić. Udusić na słoninie razem z cebulą.
- Do grzybów dodać czerstwą bułkę tak żeby wchłonęła sos. Całość należy ostudzić a następnie dwukrotnie zemleć w maszynce. Do podanej masy dodać jajko, śmietanę i taka samą ilość bułki tartej. Tak aby masa miała zwartą konsystencję. Doprawić do smaku
- Naczynie dokładnie wysmarować tłuszczem, wsypać bułkę tartą, wyłożyć masę z grzybami i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i zapiec aż do zarumienienia. pasztet należy podawać na zimno z pieczywem i sałatkami.