NIE
Istnieją dwie grupy produktów typu light. Produkty dla cukrzyków, o obniżonej zawartości cukrów, ale ze zwiększoną zawartością tłuszczy oraz produkty dla odchudzających się. Te produkty mają przeważnie obniżoną zawartość tłuszczu, jednak często dosładzane słodzikami. Niestety, nic w przyrodzie nie ginie – jeśli coś zostało odjęte, producenci na to miejsce zawsze muszą dodać coś innego, aby zachować smak i konsystencję produktu! Dlatego pomimo napisu light zawsze staraj się czytać uważnie informacje żywieniowe na opakowaniu.
Grillowane potrawy są rakotwórcze
TAK/NIE
Grillowanie jest jednym z najlepszych sposobów przyrządzania mięsa. Jeśli wybierzemy niezbyt tłuste gatunki, np. polędwicę wołową lub cielęcą, karkówkę czy szynkę i będziemy piekli je bez tłuszczu, z dużą ilością przypraw, danie będzie nie tylko smaczne, ale i o obniżonej zawartości tłuszczu. Zioła ułatwiające trawienie mogą wspaniale zastąpić sól, której nadmiar jest dla organizmu szkodliwy. Mięso z grilla bywa niebezpieczne jedynie wtedy, gdy tłuszcz wytapiający się z niego kapie bezpośrednio na rozgrzany ruszt. Wtedy właśnie w wytwarzającym się dymie powstają rakotwórcze substancje zwane dioksanami. Jednak w bardzo prosty sposób możemy tego uniknąć, wystarczy umieścić mięso na aluminiowej tacce lub w folii. Podobnie powinniśmy postępować z grillowanymi warzywami.
NIE
Absolutnie! Wybierając produkty mleczne całkowicie odtłuszczone lub zawierające 0,5% tłuszczu rezygnujemy z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które zawarte są w mleku i jego przetworach. Witaminy tłuszczorozpuszczalne potrzebują środowiska tłuszczowego do tego, aby zostały wchłonięte.
Chcąc zachować piękną cerę i smukłą sylwetkę powinnyśmy unikać tłuszczu i pieczywa
NIE
Dietetycy zalecają obniżenie spożycia tłuszczów ogółem poniżej 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Jednak to ograniczenie dotyczy głównie tłuszczów zwierzęcych i produktów obfitujących w cholesterol. Tłuszcze roślinne natomiast, takie jak oliwa czy oleje powinny być nieodłącznym elementem naszej diety. Są bowiem źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Produkty zbożowe powinny stanowić podstawowe źródło energii w diecie. Jednak ważne jest po jakie produkty zbożowe sięgamy. Warto wybierać produkty pełnoziarniste, takie jak pieczywo razowe, grube kasze, brązowy ryż, czy ciemne makarony. Te produkty są źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz witamin, głównie z grupy B oraz wit. E. Dostarczają również składników mineralnych takich jak: żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor.
Pieczywo chrupkie jest „dietetyczne”.
NIE
Najnowsze wyniki badań są bezlitosne, naukowcy udowodnili, że ze względu na wysoką rozpuszczalność suchej masy pieczywa, niską zawartość białka oraz niską zawartość błonnika chleby chrupkie nie powinny gościć zbyt często w naszej diecie. Szczególnie jeśli dbamy o szczupłą sylwetkę i zdrowie.
Co oznacza wysoka rozpuszczalność suchej masy? Jest ona skutkiem rozpadu polimerów cukrowców. Spożywanie produktów o wysokiej rozpuszczalności suchej masy, negatywnie wpływa na poposiłkową glikemię, czyli poziom cukru we krwi. Produkty składające się na posiłki powinniśmy tak dobierać, aby uniknąć zbyt dużych wahań poziomu cukru we krwi. Dlatego zdecydowanie lepiej jest zjeść kromkę zwykłego chleba razowego niż pieczywo chrupkie dające nam złudne nadzieje, że jest lżejsze i zdrowsze.
Aby być zdrowym muszę jeść dużo warzyw
TAK
Pięć porcji to ilość jaka codzienne powinna gościć w naszej diecie. Warzywa i owoce dostarczają witamin, składników mineralnych, błonnik, a jednocześnie w większości są niskokaloryczne i dają duże uczucie sytości. Osoby regularnie spożywające warzywa i owoce rzadziej chorują na nadciśnienie tętnicze, choroby serca, a także niektóre nowotwory. Urozmaicona warzywami i owocami dieta zapewnia także młody wygląd naszej cerze oraz zapewnia prawidłową pracę naszego narządu wzroku.
Czy naprawdę muszę pić 2 litry wody dziennie?
TAK
Warto zdać sobie sprawę, że nasz organizm składa się z 70% z wody. Woda stanowi także środowisko dla wszystkich procesów życiowych przebiegających w ustroju. Jej brak prowadzi najpierw do wysuszenia oraz przyszarzenia cery, a w dalszej kolejności do osłabienia, rozdrażnienia i bezsenności. Do niedostrzegalnych gołym okiem, jednak niebezpiecznych zmian należy także: niedostateczne wydzielanie produktów przemiany materii prowadzące do zatrucia organizmu.
Minimalna ilość wody jaka zabezpiecza podstawowe potrzeby organizmu to 1 litr na dobę, maksymalna nie powinna przekraczać 30 ml wody na 1 kg masy ciała. Średnio zakłada się, że powinniśmy wypijać od 1,5 do 2 litrów na dobę.
TAK
Sód, także ten zawarty w soli odgrywa ważną rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie. Jednak pamiętajmy, że sól występuje w niemal wszystkich produktach spożywczych. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 – 6g (1 płaska łyżeczka). W tej chwili zakłada się, że przeciętny Polak spożywa jej sześciokrotnie więcej!
Justyna Marszałkowska-Jakubik-Centrum Dietetyczne ProLinea – www.e–prolinea.pl
Zobacz również:
- Polecane diety
- Jak wytrwać na diecie?
- Jak schudłam bez żadnej diety?
- Co nas tuczy?
- 10 zdrowych przekąsek