Filet z soli w łusce z wiórek kokosowo- pistacjowych na sosie ostrygowo imbirowym
Kokos ubarwi wiele potraw tych przygotowywanych na słodko ale także pikantnych, my przygotowaliśmy przepis na rybę.
Szef Kuchni w Hotelu Dosłońce Piotr Bernacki poleca :
Filet z soli w łusce z wiórek kokosowo- pistacjowych na sosie ostrygowo imbirowym. Podawany z dodatkami : warzywa lub kasza Kus Kus
składniki na 2 porcje
30 dag fileta soli,
5 dag wiórek kokosowych,
5 dag pistacji
5 dag sosu ostrygowego,
3 dag świeżego imbiru,
10 dag masła ( rozpuścić sklarować, czyli odparować wodę)
5 dag oliwy z oliwek
Mała cebulka
Szczypiorek
Przyprawy: sól, pieprz, cytryna , kolendra
Przygotowanie:
przyprawiamy filety z soli pieprzem i sola, obsypujemy siekną kolendrą, skrapiamy sokiem z cytryny, Dobrze wcieramy rekami wszystko w rybę, maczamy filety w maśle klarowanym i obtaczamy w mieszance kokosowo pistacjowej,( pistacje wcześnie drobno siekamy) , obsmażamy lekko na patelni w oliwie z oliwek z dodatkiem masła klarowanego ( lewa, prawa) przekładamy na folie albuminową grze możemy również ułożyć świeże warzywa, zawijamy i pieczemy w piecu przez 15 min). Sos: maśle z oliwą z oliwek szklimy cebulkę i świeżo pokrojony w drobne paseczki imbir, dodajemy sos ostrygowy kilka kropel, siekany szczypiorek i dorzucamy kawałek masła , zabieramy sos z gazu i delikatnie łączymy masło z sosem na patelni tak żeby powstała emulsja. Wykładamy rybę na talerz i polewamy sosem.