Filet z soli w łusce z wiórek kokosowo- pistacjowych na sosie ostrygowo imbirowym

18 września 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kokos ubarwi wiele potraw tych przygotowywanych  na słodko ale także pikantnych, my przygotowaliśmy przepis na rybę.

Szef  Kuchni  w Hotelu Dosłońce Piotr Bernacki  poleca :

Filet z soli w łusce z wiórek kokosowo- pistacjowych na sosie ostrygowo imbirowym. Podawany z dodatkami : warzywa lub kasza Kus Kus

składniki na  2 porcje

30 dag fileta soli,

5 dag wiórek kokosowych,

5 dag pistacji

5 dag sosu ostrygowego,

3 dag świeżego imbiru,

10 dag masła ( rozpuścić sklarować, czyli odparować wodę)

5 dag oliwy z oliwek

Mała cebulka

Szczypiorek

Przyprawy: sól, pieprz,  cytryna , kolendra

Przygotowanie:

przyprawiamy filety z soli pieprzem i sola, obsypujemy siekną kolendrą, skrapiamy sokiem z cytryny, Dobrze wcieramy rekami wszystko w  rybę, maczamy filety w maśle klarowanym i obtaczamy w mieszance kokosowo pistacjowej,( pistacje wcześnie drobno siekamy) , obsmażamy lekko na patelni w  oliwie z oliwek z dodatkiem masła klarowanego ( lewa, prawa) przekładamy na folie albuminową grze możemy również ułożyć świeże warzywa, zawijamy i pieczemy w piecu przez 15 min). Sos: maśle z oliwą z oliwek szklimy cebulkę i świeżo  pokrojony w drobne paseczki imbir,   dodajemy sos ostrygowy kilka kropel,  siekany szczypiorek i dorzucamy kawałek masła , zabieramy sos z gazu i  delikatnie łączymy masło z sosem na patelni tak żeby powstała emulsja. Wykładamy rybę na talerz i polewamy sosem.