Królik w ziarnach kolendry
Składniki:
1 królik
10 łyżek oleju Wielkopolskiego
2 cebule
pół główki czosnku
kilka suszonych grzybów
1 opakowanie kolendry
2 łyżki majeranku
2 liście laurowe
sól i peprz
łyżka octu
Przygotowanie:
Królika umyć i poporcjować, mięso osuszyć papierowym ręcznikiem , naszpikować pokrojonym czosnkiem przyprawić solą , pieprzem , roztartym w dłoniach majerankiem i rozgniecionymi ziarenkami kolendry. Na wierzch ułożyć plastry cebuli a całość skropić octem. Mięso wstawić na min. godzinę do lodówki. Następnie delikatnie oczyścić z przypraw i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kawałki królika przełożyć do garnka dodać podsmażoną cebulę i suszone grzyby, podlać wodą i dusić do miękkości, na wolnym ogniu około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą.