Piwo na anemię?

27 sierpnia 2011,
dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Ciekawe jak wielkim piwoszem trzeba być, aby zaproponować takie oto badanie :)

Szykuje się niezła gratka dla piwoszy! Naukowcy dowiedli, że ciemne piwo zawiera więcej żelaza niż piwo jasne i bezalkoholowe. Hiszpańscy badacze przeanalizowali 40 rodzajów piwa z pięciu kontynentów. Pod lupę wzięli m.in. 17 piw hiszpańskich i 23 piwa z innych różnych krajów. Ich wnioski opublikował „Journal of the Science of Food and Agriculture”. Choć różnice w ilości krwiotwórczego pierwiastka w trzech badanych gatunkach piwa są niewielkie, dla prawdziwych piwoszy jest to istotny plus, aby sięgnąć po ciemne z pianką.

Dlaczego tak się dzieje?

Podczas produkcji jasnego piwa jako środka filtrującego używa się ziemi okrzemkowej, która, oprócz zabarwiania na jasno, zatrzymuje żelazo. W przypadku piwa bezalkoholowego żelazo jest natomiast usuwane razem z alkoholem podczas destylacji próżniowej. Wyższa zawartość żelaza w ciemnym piwie może być związana ze stosowanymi w produkcji ekstraktami słodowymi i chmielowymi.

Średnia zawartość wolnego żelaza w ciemnym piwie wynosi 121 cząstek na miliard. W piwie jasnym są to 92 cząstki, natomiast w piwie bezalkoholowym 63 cząstki.

Największą zawartość żelaza wykryto w ciemnym piwie hiszpańskim (165 cząstek na miliard) i meksykańskim (130 cząstek na miliard). Najniższa zawartość tego związku charakteryzowała piwa z Holandii i Irlandii (odpowiednio 41 i 47 cząstek na miliard).

Co warto wiedzieć o żelazie, zanim sięgniemy po kolejne ciemne hiszpańskie piwo?
Żelazo jest niezbędnym składnikiem diety, jest konieczne m.in. do do produkcji hemoglobiny, dostawcy tlenu dla całego organizmu. Jednak, jak ze wszystkim nie należy przesadzać z uzupełnianiem jego niedoborów. Wiele wiarygodnych badań wykazało, że nadmiar żelaza w organizmie może przyspieszać oksydację („rdzewienie”) tkanek organizmu, a tym samym przyspieszać rozwój wielu chorób – w tym marskość wątroby czy chorób nowotworowych, gdyż komórki rakowe także „żywią się” żelazem. To właśnie między innymi dlatego honorowi dawcy krwi charakteryzują się znacznie lepszym zdrowiem, są odporniejsi na wiele chorób, średnia ich życia przewyższa typową średnią. Z tego samego powodu dłużej żyją kobiety, wyposażone w naturalny i efektywny comiesięczny mechanizm kontroli żelaza.

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny- www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Czy pić piwo i kawę w upały?
  2. Fakty i mity na temat alkoholu
  3. Czy piwo jest zdrowe?
  4. Piwo czy wino?



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.