Zupka wiosenna

26 listopada 2009, dodał: nena
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 2 pęczki świeżej natki rzodkiewki
  • 1 łyżka masła
  • 3 ziemniaki
  • 1 l rosołu z kostki
  • pół szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • Natkę rzodkiewki oczyszczamy i dobrze płuczemy. W rondlu stapiamy masło, dodajemy wilgotna natkę i dusimy przez 3 minutki, cały czas mieszając.
    Ziemniaki obieramy, płuczemy i drobno kroimy. Gotujemy je następnie w rosole. Odcedzamy. Rosół oczywiście zachowujemy. Ziemniaki i natkę miksujemy. Dodajemy tyle rosołu, w którym gotowały się ziemniaki, by zupa była dość gęsta. Łączymy ją ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy przed podaniem posiekaną natką pietruszki.