Letni lekki deser z owocami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 galaretka z cukrem ( pomarańczowa, cytrynowa, brzoskwiniowa 0
- 2 mandarynki
- 1 szklanka jeżyn
- 2 serki homogenizowane ( waniliowe )
- ¾ szklanki wrzącej wody
Umyć , oczyścić i odsączyć jeżyny. Obrać i podzielić na cząstki mandarynki .Rozpuścić we wrzątku galaretkę i ostudzić ją mieszając ( najlepiej wstawić do naczynia z zimną wodą i mieszać aż przestygnie. Zmiksować serki z galaretką . Formę do babki z ,, kominkiem „ wyłożyć folią spożywczą . Włożyć cząstki z 1 mandarynki i wsypać połowę jeżyn . Wlać połowę płynu ( galaretka z serkami). Dołożyć następną mandarynkę i resztę jeżyn . Zalać resztą płynu. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Delikatnie wyjąć z formy. Przewrócić i zdjąć folię . Ułożyć na paterze . Udekorować .Trzymać w lodówce do momentu podania na stół . Kroić porcje jak ciasto.