Indyk duszony z warzywami

9 sierpnia 2011, dodał: Joanna Białek
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 porcje:

  • 35 dag piersi z indyka
  • średnia cukinia
  • duża czerwona papryka
  • 2 duże pomidory
  • duża cebula
  • 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrek papryki

Porcja: ok. 200 kcal

1) Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój w dość cienkie paski
2) Warzywa opłucz, osusz, obierz. Cukinię pokrój w plasterki, cebulę, paprykę oraz pomidory w dużą kostkę. Czosnek pokrój w plasterki

3) W garnku zagotuj wywar z kurczaka ( może być też bulion drobiowy z kostki), włóż rozdrobnione warzywa. Gotuj 5 min na średnim ogniu, po czym dołóż mięso, czosnek, tymianek, , słodka i ostrą paprykę. Duś na średnim ogniu pod przykryciem około 12-20 min. W razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z bagietką.