Kabaczki faszerowane

25 listopada 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny
  • 1 mały kabaczek (200g)
  • 1 średni pomidor (100g)
  • 2-3 łyżki ryżu (ok. 30g)
  • ¼ szklanki mleka (ok. 50g)
  • ½ łyżeczki oleju (4g)
  • Masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania naczynia
  • Łyżeczka zielonej pietruszki (ok. 5g), sól

Umyte kabaczki gotować ok. 20 minut w osolonej wodzie. Każdy kabaczek przekroić na pół wzdłuż i usunąć nasiona. Ryż ugotować na sypko w wodzie z mlekiem z dodatkiem soli. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ryż wymieszać z pomidorami i olejem, doprawić do smaku. Farszem napełnić połówki kabaczków, włożyć do żaroodpornego naczynia, posmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką, zapiec w piekarniku pod przykryciem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Zamiast kabaczków można użyć dowolnego warzywa do faszerowania!

file1259141690