Zupa ziemniaczano-selerowa
Artykuł zewnętrzny
Kremowa biała zupa z czerwonymi, chrupiącymi buraczkami – smaczna i efektowna…doskonała na codzień i na małe przyjęcie…
Składniki
- na 4-5 porcji:
- ok. 2 szklanki obranych i pokrojonych w drobną kostkę ziemnaków
- ok. 1/2 szklanki obranego i pokrojonego też w kostkę selera korzeniowego
- 1 mały korzeń pietruszki, też obrany i pokrojony w kosteczkę
- kawałek pora ok. 5 cm, tylko biała cześć
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki mąki (niekoniecznie)
- 1 czubata łyżka drobniutko startego świeżego chrzanu skropionego 1 łyżeczką soku z cytryny (można wykorzystać gotowy chrzan ze słoiczka, wtedy nie dodajemy cytryny)
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 nieduże buraczki
- 1 nieduża cebulka
- 1 łyżka posiekanych drobno listków naci selera
- 1 łyżka octu balsamicznego
- do smaku: sól, pieprz biały mielony, 1/4 łyżeczki cukru
Opis przygotowania
Buraczki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku (ok. 30-40 min, 180st.C) albo ugotować w całości, przestudzić, obrać ze skórki i pokroić w tzw. zapałkę, można też zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełożyć do miseczki, odrobinę posolić, dodać cukier, ocet balsamiczny, posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę i posiekaną nać selera, wymieszać, odstawić do lodówki na czas gotowania zupy. Ziemniaki, seler, pietruszkę i kawałek pora zalać wrzątkiem, tylko tyle aby warzywa były przykryte. Dodać masło, ziele angielskie i liście laurowe, gotować na małym ogniu aż warzywa będą zupełnie miękkie. Następnie wyjąć przyprawy, dodać samą lub rozrobioną z mąką śmietanę, chrzan, zagotować, zmiksować, doprawić solą i pieprzem i dolać ew. trochę wody jeśli będzie zbyt gęsta, ale ma być zawiesista i kremowa. Na środku talerza ułożyć stosik buraczków, dookoła nalać gorącą zupę. Kontrast kolorów, smaków i faktury składników ładnie wygląda i świetnie smakuje.