Chłodnik ogórkowo-gruszkowy

14 czerwca 2020, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Taki chłodnik doskonale orzeźwi w upalny dzień… Podawać mocno schłodzony na schłodzonych talerzach posypany listkami mięty…

Składniki

  • na 4 porcje:
  • 1 dość duży, świeży ogórek szklarniowy (albo 4 mniejsze, gruntowe)
  • 1 duża, dojrzała gruszka
  • 2 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu albo śmietany 18%
  • 1 mała łyżeczka soku z cytryny
  • dwie łyżki posiekanych listków świeżej mięty
  • do smaku: odrobina soli, pieprz mielony
  • kilka kropelek Tabasco (niekoniecznie)

Opis przygotowania

Ogórka i gruszkę umyć, gruszkę obrać ze skórki i wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Ogórka zostawić ze skórką, jeśli ma już wykształcone pesteczki to usunąć środek łyżeczką, pozostały miąższ pokroić w kostkę. Do wysokiego naczynia przełożyć gruszkę, ogórka, wlać mleko i jogurt/śmietanę, dodać 1 łyżkę mięty i zmiksować. Następnie doprawić odrobinką soli i mielonego pieprzu, można dodać kilka kropli Tabasco. Jeżeli wszystkie składniki użyte do przygotowania były dobrze schłodzone to możemy podawać od razu, ale lepiej jest odstawić chłodnik na kilka godzin do lodówki. (inspiracja: kuchnia.tv)
fot: redakcja



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺