Krem z dyni

24 listopada 2009, dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 80 dag dyni
– 4 łyżeczki  nasion dyni
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 1 łyżeczka musztardy
– 3 szklanki bulionu warzywnego
– 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 10 dag kwaśnej śmietany
– 2 łyżki octu winnego
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– cukier, sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę dynię i bulion. Gotować ok. 15-20 min., następnie zmiksować i doprawić do smaku. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do zupy, zagotować. Do każdej porcji włożyć łyżeczkę uprażonych na patelni nasion dyni i posypać szczypiorkiem.