Kotleciki ryżowe z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Artykuł zewnętrzny
KOTLECIKI:
500g mięsa mielonego;
2 saszetki ryżu;
2 łyżki bułki tartej;
jajko;
sól, pieprz
Do miski przekładamy mięso mielone, podgotowany (lekko twardawy) ryż, bułkę tartą (najlepiej nasączyć ją wodą w osobnym garnuszku), wbijamy jajko i przyprawiamy do smaku. Całość mieszamy ręką na jednolitą masę. Formujemy w kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy. Gotowe kotleciki przekładamy do brytfanny.
SOS:
0,5l wody;
kostka rosołowa;
przecier pomidorowy
Wszystkie składniki rozpuścić w wodzie i chwilkę gotować na niewielkim ogniu. Można dodać śmietanę i zioła do smaku.
Gotowy sos wlewamy do wcześniej przygotowanych kotlecików i wstawiamy na 30min do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.