Kotleciki ryżowe z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

19 lipca 2011, dodał: anulxia
Artykuł zewnętrzny

KOTLECIKI:

500g mięsa mielonego;

2 saszetki ryżu;

2 łyżki bułki tartej;

jajko;

sól, pieprz

Do miski przekładamy mięso mielone, podgotowany (lekko twardawy) ryż, bułkę tartą (najlepiej nasączyć ją wodą w osobnym garnuszku), wbijamy jajko i przyprawiamy do smaku. Całość mieszamy ręką na jednolitą masę. Formujemy w kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy. Gotowe kotleciki przekładamy do brytfanny.

SOS:

0,5l wody;

kostka rosołowa;

przecier pomidorowy

Wszystkie składniki rozpuścić w wodzie i chwilkę gotować na niewielkim ogniu. Można dodać śmietanę i zioła do smaku.

Gotowy sos wlewamy do wcześniej przygotowanych kotlecików i wstawiamy na 30min do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.